Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παρελκόμενα του Shore Jigging.





Εκτός από ένα καλάμι και έναν μηχανισμό, η τεχνική του shore jigging απαιτεί και κάποια παρελκόμενα για την σύνδεση του πλάνου, την αλλαγή των πλάνων, το φτιάξιμο του παράμαλλου κλπ.

Ο μηχανισμός είναι γεμισμένος με νήμα και έχουμε συνδέσει το παράμαλλο ...από εκεί και πέρα όμως  τι γίνεται?








Solid rings 






Είναι κρικάκια μασίφ, γεμάτα δηλ, χωρίς εγκοπή, όπου εκεί πάνω συνδέεται το assist cord (το σχοινάκι που δένουμε το αγκίστρι του πλάνου). Σε αυτό δένουμε το παράμαλλο και στην συνέχεια κουμπώνουμε τον πλάνο.



Συνήθως προτιμάμε επώνυμα solid rings, μικρά σε διάμετρο 8-10 mm, αλλά αρκετά σε αντοχή (lbs).



Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά solid rings, σε σχήμα Θ ή 8, όπως τα λέμε, όπου στον πάνω κρίκο δένεις το παράμαλλο και στον από κάτω περνάς πλάνο με την βοήθεια split ring και έχει περάσει και το assist cord.









 Split Rings





Τα Split rings είναι γνωστά από την σύνδεση των σαλαγκιών στα ψεύτικα ψαράκια.




Στην ουσία είναι ένας κρίκος σπειροειδής, όπου ακολουθώντας των περιστροφικά, περνάμε μέσα σε έναν άλλο κρίκο.







Κάθε πλάνος έχει ένα κρίκο σύνδεσης στην άκρη του, περνάμε το split ring και στην συνεχεία περνάμε το split ring , στο solid ring.
Έτσι όλο το ζόρισμα του ψαριού, ασκείται σε σταθερό σημείο χωρίς τον κίνδυνο να ανοίξει το split ring.








Πένσα




Ένα από τα σημαντικότερα παρελκόμενα για το shore jigging, με αυτό ο ψαράς θα μπορεσει να ανοίξει και να περάσει τα split rings, πάνω στα solid rings.





Ακόμα θα μπορεσει να κόψει ένα νήμα ή παράμαλλο, να κρατήσει το ψάρι με το lip grip και εν συνέχεια να αφαιρέσει τις σαλαγκιές με την πένσα πάνω από το ψάρι κλπ κλπ.



Χαρακτηριστικό της πένσας που αναζητάμε στο shore, είναι να έχει το ένα άκρο της σαν ΄΄νύχι'' όπου μπαίνει μέσα στο σπειροειδές split ring  και το οδηγεί στον κρίκο που θέλουμε να το περάσουμε.






Στην αγορά υπάρχει μια πληθώρα πενσών, από πολλή φθηνές έως αρκετά ακριβές και ποιοτικές συνάμα.






Το κόστος μιας πένσας, ξεκινά από τα 5-12 ευρώ και φθάνει έως τα 200 ευρώ + για μια επώνυμη και συνάμα ...κόσμημα.







Πολλές κινεζικές εταιρίες έχουν ....''αντιγράψει΄΄επώνυμα σχέδια πενσών....και έτσι με λίγα χρήματα αγοράζεις κάτι όμορφο....όχι όμως και τόσο ανθεκτικό και ποιοτικό......






Ψαλίδι 






Το ψαλιδάκι θα βοηθήσει παντού, από το να κόψεις το παράμαλλο, το νήμα, το θερμοσυστελόμενο για την κατασκευή assist κλπ κλπ.





Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα σε εταιρίες και επώνυμα αν και υπάρχουν, αρκεί ένα καλό κοφτερό και  μικρό ψαλίδι να μας συντροφεύει πάντα.







Θήκη για πλάνους






Οι πλάνοι χρειάζονται, μια θήκη  για να μπορεί ο jigger να τους μεταφέρει. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές εξειδικευμένες θήκες για πλάνους είτε από την βάρκα (vertical jigging), είτε από την ακτή (shore jigging).



Οι πιο διαδεδομένες είναι αυτές που γίνονται  ρολό και τυλίγουν τους πλάνους, ώστε να μην καταλαμβάνουν χώρο κατά την μεταφορά, αλλά και να μην χτυπάνε οι πλάνοι μεταξύ τους, και αποκτούν σημάδια.



Οι τιμές των θηκών ξεκινούν από τα 10-15 ευρό και φτάνουν έως τα 50 -100+ ευρώ για κάτι ποιοτικό, με αντοχή στην αλμυρά και στον χρόνο.
Φυσικά και δεν θα χωρέσουν όλοι μας οι πλάνοι σε μια θήκη, για αυτό θα χρειαστούμε 2-3 συνήθως.






Φυσικά οι πλάνοι και μπορούν να αποθηκευτούν μέσα σε πλαστικά κουτιά όπως αυτά για τα ψαράκια, όπου εκεί μπορούμε να τους διακρίνουμε καλύτερα κι να διαλέγουμε πιο γρήγορα πάνω στο ψάρεμα των πλάνο της αρεσκείας  μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου