Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Lip Grip






Το Lip Grip, όπως δηλώνει και η ονομασία του είναι μια αρπάγη του ψαριού από τα χείλη του. Σε όλα τα βιντεάκια των Ιαπώνων ψαράδων βλέπουμε να χρησιμοποιούν τα lip grip, για να πιάσουν τα ψάρια, μιας και τις περισσότερες φορές ψαρεύουν μέσα στο νερό με την χρήση στολής (waders). Έτσι δεν είναι εύκολο να πιάσουν τα ψάρια μέσα στο νερό μιας και γλιστράνε υπερβολικά (στο παρακάτω βίντεο φαίνεται καθαρά η χρίση του lip grip).




Ακόμα τα lip grip καθιερώθηκαν, λόγω των απελευθερώσεων των ψαριών (catch & release), μια οικολογική συνήθεια πολλών ψαράδων τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου και τώρα πολλά άτομα το εφαρμόζουν και στην Ελλάδα. Το ψάρι πιάνεται προσεχτικά από τα χείλη του, ξαγκιστρώνεται και εν συνεχεία απελευθερώνεται.





Υπάρχουν πολλών ειδών lip grips, από αρκετά φθηνά έως πανάκριβα. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 5 ευρώ στο ebay, κυρίως Κινεζικής προέλευσης, αλλά τα περισσότερα είναι αξιόπιστα.








Οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει σε επώνυμες αντιγραφές, και διαθέτουν εκτός από τα πολλή φθηνά πλαστικά και  ανοξείδωτα lip grp και αλουμινίου ή ακόμα και carbon σκελετού, όπου ζυγίζουν ελάχιστα και είναι σχετικά οικονομικά.










Πολλές εταιρίες έχουν βγάλει, lip grips όπου συνδυάζουν  και ζυγαριά καθώς και μέτρο μιας και στις απελευθερώσεις των ψαριών στο εξωτερικό, μετράνε το μήκος του ψαριού που θα πιάσεις και άλλοτε το βάρος.






Υπάρχουν lip grips σπαστά για μεγαλύτερη ευκολία μεταφοράς, ή συνδυασμού μήκους. Δηλ αν το ψάρι ει ναι μικρο δεν ανοίγεις (ανοίγει και διπλώνει σαν στιλέτο) όλο το lip grip.












Τα lip grips, βγαίνουν και σε μικρότερα μεγέθη ,ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας και του marketing, όπως της τελευταίας μανίας του LRF (light rock fishing), όπου το μέγεθος των ψαριών είναι αρκετά μικρο και το lip grip θα πρέπει να προσαρμοστεί στα μέτρα του στόματος τους.










Φυσικά οι ναυαρχίδες εταιρίες (Studio Ocean Mark, Dress, Ima  κλπ), εξακολουθούν να πρωτοπορούν να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν lip grips, πρωτοπόρα σε desing, όπου αποτελούν πραγματικά στολίδια με αντοχή στον χρόνο και κυρίως στο αλάτι, που διαλύει τα πάντα σε χρόνο μηδέν.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου