Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Το ψάρεμα του Κυνηγού ( Η λεγόμενη Λαμπούκα στην Κρήτη)



Κάθε τέτοια εποχή όλοι οι απανταχού ψαράδες της Κρήτης είναι ξεσηκωμένοι...καθώς περιμένουμε τις λαμπούκες για να τις ψαρεύουν. Είναι αλήθεια ότι κατά γενική ομολογία είναι ένα ψάρι το οποίο οι περισσότεροι το κυνηγάνε για την διασκέδαση που προσφέρει ...παρά για την γεύση του.
Ο κυνηγός ανήκει στην οικογένεια των καραγκιδών, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι κορύφαινα.

Το όνομα λαμπούκα έχει επικρατήσει από την ιταλική ονομασία του ψαριού.

Οι λαμπούκες κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του Αυγούστου σε μικρά κυρίως μεγέθη, αλλά έχουν και παρατηρηθεί μεγάλα άτομα του είδους (γεννήτορες) σε πρωτύτερους μίνες όπως Ιούνιο, Ιούλιο και κυρίως στα νότια παράλια της Κρήτης μας, καθώς και στα βόρεια παράλια των χανιών (κάβο δρέπανο κ.α). Να σημειωθεί ότι λαμπούκες υπάρχουν και στα τροπικά νερά, όπως και στα παράλια της Αφρικής όπου φθάνουν και τα 40+ κιλά σε βάρος.



Τους αρέσει κυρίως στα μικρά άτομα τους είδους να πηγαίνουν κοπαδιαστά για αναζήτηση ψικρόψαρων σε αντίθεση με τα μεγάλα όπου είναι σε πιο μικρές ομάδες ή εντελώς μόνα. Ακόμα τα προσελκύουν τα επιπλέοντα αντικείμενα όπως οι βάρκες, σανίδες, σχεδίες,(κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας κλπ κλπ).



Από τα παλιά χρόνια θυμάμαι και όλοι μας τις κυνηγούσαμε με ζωντανή ζαργάνα ή και ψόφια πολλές φορές. 
Ακόμα διαδεδομένο ψάρεμα σε όλη την Κρήτη είναι με αφροπαράγαδο (στεριανό) και δόλωμα γαρίδα, τάκο ζαργάνας, καλαμάρι ή θράψαλο που είναι και της εποχής τα θράψαλα.
Ακόμα πάρα πολύ τις ψαρεύουν με καλάμια casting ή spinning με buldo και δόλωμα γαρίδα.
τα ψάρια σε γενικές γραμμές είναι πανφάγα σε αναζήτηση τροφής, αλλά υπάρχουν και μέρες όπου γενικά δεν αγγίζουν σε τίποτα.


Στην σημερινή εποχή όπου τα ψάρια όλο και λιγοστεύουν, νέες τεχνικές εμφανίζονται στο προσκήνιο.
Το spinning έχει κατακτήσει τον Έλληνα ψαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς και το shore jigging.


Το ψάρεμα της λαμπούκας με Spinning. 




Ο spinner θα μπορέσει να ''ξεγελασει'' αρκετά άτομα του είδους με τα τεχνητά του, μιας και τα ψάρια γυαλώνουν (έρχονται κοντά στις ακτές) αυτή την εποχή.

Εξοπλισμός: 

Καλάμι: Για να ψαρέψει κάποιος την λαμπούκα με spinning, θα χρειαστεί ένα αρκετά δυνατό καλάμι μιας και το ψάρι είναι δυναμικό και όταν καρφωθεί πετάγεται με μεγάλα σάλτα έξω από το νερό, με κίνδυνο να ξεκαρφωθεί. Ακόμα το απόκρημνο της ακτογραμμής του νησιού μας, δίνει περιθώρια διαφυγής στο ψάρι αν ο ψαράς δεν το χειριστεί ανάλογα.

Το πιο διαδεδομένο μήκος καλαμιού ενός spinner κυμαίνεται από 2,65 έως 2,75 μήκος. 

Η ''ιαπωνική σχολή'' συνηθίζει  να βγάζει καλάμια μήκους 2,62, 2,65,  2,70,  2,74 κλπ κλπ αναλογα τα πόδια (Ft) του καλαμιού.  Για να μην μακρηγορώ ένα καλάμι κατά μέσο όρο 2,70 μήκους και c.w (casting weight - βάρος τεχνητού που μπορεί να πετάξει) 10-50 γρ κρίνεται επαρκές. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται καλάμια μήκους 2,90 μέτρων αν τα ψάρια είναι μακριά και επιζητούμε την απόσταση στις βολές μας. Το καλάμι μπορεί να είναι δράσης fast action ή regular fast 
(το κατά πόσο γρήγορα επανέρχεται η μύτη στην αρχική της θέση) όπου αυτό διαφέρει από εταιρία σε εταιρία.

Το καλάμι θα πρέπει να διαθέτει οδηγούς με πέτρα sic ή alconite αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νήμα. Το 99% των καλαμιών του σύγχρονου spinner είναι δίσπαστα, για μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη αίσθηση και επαφή του τεχνητού με τον ψαρά.

Ακόμα το βάρος του καλαμιού είναι σημαντικό, ούτως ώστε να είναι ξεκούραστο στο πολύωρο ψάρεμα. Μπορούμε να δώσουμε σαν ανώτατο όριο τα 190 γρ για ένα ποιοτικό καλάμι 2,70 μέτρων και τα 220 γρ για ένα καλάμι 2,82 m έως 2,90 m.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου