Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Επιλογή 'All Αround' Spinnning καλαμιού (γενικής χρήσης) εως 100 ευρώ.

Εξοπλισμός: 

Τι καλάμι θα επιλέξει για αρχή ο ο νέος spinner?




Όταν κάποιος σκέπτεται να ξεκινήσει μια νέα τεχνική ψαρέματος, σε πολλές περιπτώσεις έχει την τύχη να έχει κάποιον πιο έμπειρο δίπλα του, ούτως ώστε να τον κατατοπίσει, στην επιλογή εξοπλισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί απευθύνονται στα καταστήματα ειδών αλιείας, όπου πολλές φόρες αγοράζουν  κάτι το οποίο θα τους είναι πραγματικά χρήσιμο, ενώ άλλες πολλοί έμποροι οι οποίοι δεν είναι και τόσο καλά ενημερωμένοι, πουλάνε εξοπλισμό όπου σε λίγους μήνες ή και μέρες ο καταναλωτής  - νέος ψαράς, τον παραγκωνίζει.Τα τελευταία χρόνια τα forums ψαρέματος  και τα διάφορα blogs, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό έναν αρχάριο,μέσα από τις προτάσεις  των μελών τους.


Στον ελλαδικό χώρο, το πιο διαδεδομένο μήκος καλαμιού ενός spinner κυμαίνεται από 2,65 έως 2,75 μήκος. Τα καλάμια που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, είναι πάμπολλα και η επιλογές πραγματικά πολλές. Όλες οι εταιρίες πλέον βγάζουν καλάμια spinning, αλλά η Ιαπωνική αγορά κρατά τα πρωτεία. Η ''ιαπωνική σχολή'' συνηθίζει  να βγάζει καλάμια μήκους 2,62, 2,65,  2,70,  2,74 κλπ κλπ ανάλογα τα πόδια (Ft) του καλαμιού, και να ονομάζει τα μοντέλα ανάλογα με τα ποδιά που έχουν. πχ 88 MLRF, υποδηλώνει ότι το καλάμι είναι 8,8 πόδια σε μήκος κλπ.  Τα δημοφιλέστερα spinnoκάλαμα στην ελληνική αγορά είναι  κατά μέσο όρο 2,70m μήκους και c.w (casting weight - βάρος τεχνητού που μπορεί να πετάξει) 10-50 γρ κρίνονται επαρκεί  επαρκές. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται καλάμια μήκους 2,90 μέτρων ανάλογα τις περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη, αν τα ψάρια είναι μακριά και επιζητούμε την απόσταση στις βολές μας, αν ψαρεύουμε παράλιες κατά κόρον και θέλουμε να ξεπεράσουμε το πρώτο μεγάλο κύμα κλπ κλπ. Το καλάμι μπορεί να είναι δράσης fast action ή regular fast (το κατά πόσο γρήγορα επανέρχεται η μύτη στην αρχική της θέση) όπου αυτό διαφέρει από εταιρία σε εταιρία.

Το καλάμι του σύγχρονου spinner θα πρέπει να διαθέτει οδηγούς με πέτρα sic ή alconite αν θέλει να χρησιμοποιήσει νήμα για το γέμισμα του μηχανισμού του. Ακόμα το 99% των καλαμιών είναι δίσπαστα, για μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη αίσθηση και επαφή του τεχνητού με τον ψαρά.

Το βάρος του καλαμιού αποτελεί  σημαντικό παράγοντα επιλογής του, ούτως ώστε να είναι ξεκούραστο στο πολύωρο ψάρεμα και να μην  κουράζει τα χέρια του ψαρά. Μπορούμε να δώσουμε σαν ανώτατο όριο τα 190 γρ για ένα ποιοτικό καλάμι 2,70 μέτρων και τα 220 γρ για ένα καλάμι 2,82 m έως 2,90 m. Φυσικά τα γραμμάρια που αναφέρουμε είναι ενδεικτικά, μιας στην αγορά υπάρχουν αρκετά ελαφρύτερα και αρκετά βαρύτερα εξαιρετικά spinno κάλαμα.



Σκοπός των άρθρων που δημοσιεύονται εδώ, είναι η σωστή ενημέρωση των φίλων που ασχολούνται με το ψάρεμα . Έτσι επειδή δεν υπάρχει κανένα συμφέρον από θέμα εταιριών και διαφήμισης, θα μιλήσουμε ξεκάθαρα για το ποιάς εταιρίας εργαλεία χρησιμοποιούμε σε κάθε ψάρεμα μας.

Στην ψαρευτική  παρέα μας εδώ στο Ηράκλειο, που αποτελείται από αρκετά άτομα που ασχολούνται με το spinning υπάρχουν καλάμια, από αρκετά φθηνά έως πολύ ακριβότερα, καθώς και από φίλους και γνωστούς σε όλη την Ελλάδα. Μιας και η εποχή το επιβάλει, λόγω κρίσης ξεκινάμε την αναφορά μας σε φθηνά αλλά ποιοτικά καλάμια για τα χρήματα τους, που θα μπορέσουν να βάλουν το νέο spinner σε σωστά μονοπάτια, με ένα σχετικά φθηνό, αλλά ποιοτικό εξοπλισμό. Ας δούμε παρακάτω καλάμια  all around μέχρι 100 ευρώ.




Garbolino Crosser Lure

 




Ένα all around καλάμι για  δυνατά ψάρια του spinning, είναι το carbolino crosser lure με μήκος2,70 μ και cw 15-50 gr fast action και βάρος μόλις 184 γρ, με τιμή που κυμαίνεται πάνω κάτω στα 60-65 ευρώ. Διαθέτει sic οδηγούς κατάλληλους για νήμα, με μόνο μειονέκτημα την πολύ κοντή λαβή πίσω από την βάση μηχανισμού, που το καθιστά προστόβαρο. Στους περισσότερους δεν είναι ενοχλητικό και αντισταθμίζεται άπω ένα πιο βαρύ μηχανισμό. Το καλάμι πετά καλύτερα τα τεχνητά από 15 γρ και πάνω.


 

 
Αντιπρόσωπος Ελλάδος:  http://www.biggame.gr/





Rovex Lure Pro



Άλλο ένα οικονομικό καλάμι, έρχεται από την Rovex. Διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με το carbolino πάνω κάτω. Το μήκος του είναι 2,70 m, είναι ελάχιστα ελαφρύτερο, στα 154 gr, διαθέτει και αυτό 9 sic  δετούς οδηγούς, με cw 25-50 όπου πετά και ελαφρύτερα τεχνητά από το κατώτατο όριο του, τα 25 γρ. Η τιμή του βρίσκεται κοντά στα 50 ευρώ. 


 

Διάθεση : http://www.psarema-shop.com/






Crony Galaxy


Η crony είναι μια κινεζική εταιρία κατασκευής καλαμιών, πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ποιοτικά της εργαλεία ψαρέματος. Παλαιότερα πολλοί στο άκουσμα των κινεζικών προϊόντων δυσανασχετούσαν.
Πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές καλαμιών, κατασκευάζουν στην κίνα, με δικές τους προδιαγραφές ποιότητας και σχεδίασης, όμως.

Το galaxy ανήκει στην οικονομική σειρά της εταιρίας και με κόστος γύρω στα 80 ευρώ και ο αγοραστής θα πάρει ένα καλάμι με sic οδηγούς για χρήση νήματος ,με βάρος όμως  λίγο αυξημένο για την κατηγορία από 217 γρ έως 222 γρ για τα 2,70 μήκος ανάλογα το cw, κάτι το οποίο οφείλεται στην  περισσότερη προσθήκη fiberglass μέσα στον άνθρακα στο κατω μερος του καλαμιού (bat).Η μύτη παραμένει εξ ολοκληρου 100% από άνθρακα. Το περισσότερο βάρος αντισταθμίζεται από την περισσότερη αντοχή δηλ χάρις στις ίνες γυαλιού όπου  το καλάμι γίνεται λιγότερο εύθραυστο.






Η εταιρία παρουσιάζει τα 2,70 μοντέλα της σε 3 τύπους cw¨.  7-40 γρ με μεγάλο εύρος επιλογής τεχνητού, 15-45 γρ και 25-65 γρ για όλα τα γούστα.






Το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρίας είναι ότι δίνει 1 χρόνο εγγύηση στο galaxy εξ ολοκλήρου αντικατάστασης εάν προκύψει κατασκευαστικό λάθος, ενώ σε περίπτωση που φταίει ο πελάτης δίνει στέλεχος η καλάμι στην μισή τιμή.

Διάθεση :  http://www.kalantzakis-lures.gr/?page_id=10







Major Craft Solpara





H Major Craft αποτελεί μια πασίγνωστη ιαπωνική εταιρία, όπου έχει κατακλύσει την διεθνή αγορά με τα προϊόντα της.
Έχοντας σαν γνώμονα το όριο των 100 ευρώ σαν μέγιστο ποσό, παρουσιάζουμε το solpara. Αποτελεί την οικονομική σειρά καλαμιών της major craft, παρόλα αυτά αποτελεί ένα αξιόπιστο και καθαρόαιμο sea bass καλάμι.

Κατασκευάζονται στην Κίνα, με τα στάνταρ όμως της ιαπωνικής ΄΄μαμάς΄΄ εταιρίας major craft.
To μοντέλο είναι το SPS 902 ml με μήκος 2,74 μέτρα και c.w 10-30 gr. Έχει βάρος 176 gr, και χαρακτηρίζεται ως regular από την εταιρία. Η συμπεριφορά του ως regular, δίνει στον ψαρά την δυνατότητα να παλέψει ένα ψάρι όπως το λαβράκι και να μην σκίσουν τα χείλη του, που είναι ιδιαίτερα μαλακά, κάτι που θα κάνει ένα σκληρό καλάμι.





Το καλάμι φορά δαχτυλίδια της εταιρίας fuji από ανοξείδωτο ατσάλι και πέτρα Alconite, ιδανική για χρήση νήματος, καθώς  και η λαβή του είναι επενδεδυμένη με συνθετικό υλικό EVA. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην τιμή που προσφέρεται το soplara είναι και η  Fuji DPS βάση μηχανισμού που φορά.








Το καλάμι βγαίνει και σε άλλα μεγέθη και C.W για τις εκάστοτε ανάγκες του spinner.

Το Soplara, είναι ένα ανθεκτικό καλάμι και ρίχνει σχεδόν ότι αναφέρει. Αν και 10-30 έχει αρκετή δύναμή και είναι αρκετά πιο νευρικό από άλλα αντίστοιχης τιμής 10-30 γρ spinnoκάλαμα. Για ότι προκύψει υπάρχει πλήρες stock ανταλλακτικών από την εταιρία και γενικά δεν έχουν αναφερθεί σπασίματα κλπ, παρά ελάχιστα μικρο λάθη σε φινίρισμα σε ελάχιστα κομμάτια.
 




Διάθεση : http://www.kalantzakis-lures.gr/?page_id=10








Cinnetic Explorer Sea Bass












Συνεχίζεται......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου