Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Επιλογή μηχανισμού Shore Jigging εως 150 ευρώ.





Τι επιλογές μηχανισμού  shore jigging έχω,  εάν διαθέτω πάνω - κάτω 150 ευρώ?

Περίπου το 2007 με 2008 μια νέα τεχνική κάνει την εμφάνιση της, στον ειδικό έντυπο τύπο της εποχής. Δεν είναι άλλη από το shore jigging. Τα ψάρια που βλέπουν σε πολλές περιπτώσεις πρώτη φορά πλάνο, χτυπάνε σαν τρελά και η παράνοια του shore jigging αρχίζει. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται την περίοδο εκείνη, είναι παραπλήσια έως και ακατάλληλα της τεχνικής, μιας και καθαρόαιμα έχουν εισαχθεί  πάρα πολύ λίγα από τους εμπόρους.

Στην σημερινή εποχή, πλέον το shore jigging έχει γίνει  μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές ψαρέματος από ακτή, μαζί με το spinning καθώς τα ψάρια όπου χαρίζει σε πολλές περιπτώσεις είναι τρόπαια.

Πλέον οι επιλογές αγοράς εξοπλισμού είναι πάρα πολλές, τόσο σε καλάμια εξειδικευμένα για shore jigging, όσο και για μηχανισμούς.
Η βασική ιδέα αυτοί του άρθρου, είναι να παρουσιάσει μερικούς μηχανισμούς για shore jigging, με ανώτατο όριο τα 150 + - ευρώ, διότι πιστεύουμε ότι ανάλογα με το ποσόν που διαθέτει ο κάθε ένας ψαράς, να  μπορέσει να κάνει την καλύτερη δυνατή αγορά για τα χρήματα που διέθεσε.

Ένας μηχανισμός για shore jigging θα πρέπει να διαθέτει σαν βασικό χαρακτηριστικό την αυξημένη αντοχή στις καταπονήσεις που δέχεται από την αντίσταση του πλάνου μέσα στο νερό, μετά τα απανωτά χτυπήματα.



Value for money ......


Αν βάζουμε σαν ανώτατο όριο τα 150 + - ευρώ, σαν κατώτατο όριο θα βάλουμε τα 80 ευρώ, όπου κατά γενική ομολογία είναι ένα ποσόν, το οποίο θα μπορέσει να διαθέσει κάποιος, ο οποίος θα θελήσει να αρχίσει την τεχνική, φυσικά αν μιλάμε  για καινούριο μηχανισμό και όχι μεταχειρισμένο.


 Relix moonstruk


Η Relix είναι μια Ινδονησιακή εταιρία παράγωγης ειδών αλιείας. O μηχανισμός Moonstruk 5000 είναι ιδανικός για light jigging. Έχει βάρος 465 γρ, σχέση περιστροφής 5,1/1 , 6 ρουλεμάν και συνφωνα με την εταιρία 12 κιλά φρένα. Το σώμα του είναι αλουμινένιο, κάτι το οποίο εκπλήσσει για την τιμή του, καθώς και το μεγαλύτερο ατού του είναι ότι δεν διαθέτει αντεπίστροφη, κάτι το οποίο 'πονά'' άλλους  αντίστοιχους φθηνούς μηχανισμούς. Επίσης το χερούλι του μηχανισμοί είναι αρκετά στιβαρό, όπως αφήνει πολύ καλή αίσθηση η πλαστική λαβή τύπου 'knob''. Η χωρητικότητα του σε πετονιά είναι 0,35 mm 180 m. Παρόλα τα προτερήματα του, θα πρέπει να αναφερθούν και τα μειονεκτήματα του. Μετά από κάποια χρόνια κατοχής του συγκεκριμένου μηχανισμού, το μόνο πρόβλημα που παρουσίασε ήταν το ελατηριάκι που επαναφέρει το bail arm στην θέση σου. Το πρόβλημα αυτό είναι αμελητέο καθώς, ο κάθε ένας μπορεί να προμηθευτεί ελατηριάκι ανταλλακτικό από την εταιρία, καθώς διαθέτει όλα τα ανταλλακτικά του ή να προβεί σε''πατέντα''με την αντικατάσταση του, με ένα σκληρότερο.




Αντιπρόσωπος: http://www.enplokalaitzi.com/#&panel1-1



Shimano Aernos XT 5000 PG




Η πασίγνωστη ιαπωνική εταιρία, παρουσιάζει στην σειρά P3 έναν οικονομικό μηχανισμό για heavy spinnig -light shore jigging.Ο Aernos 5000 pg είναι βασισμένος στο πασίγνωστο exage, όπου είναι στην ουσία μια μεγαλύτερη και ''δυνατότερη'' έκδοση του. Από τα πιο ελαφριά μηχανάκια, με βάρος 370 γρ, 5,1/1 σχέση περιστροφής 3 ρουλεμάν συν ένα πολύρουλεμάν. Επίσης διαθέτει πολύ καλό χερούλι και knob , πλαστικό όπως το relix, καθώς δεν έχει και αυτό με την σειρά του αντεπίστροφη. Μέγιστο φορτίο φρένων σε κιλά, η εταιρία ανακοινώνει τα 8 κιλά, καθώς μαζεύει και 82 cm, ανά περιστροφή.  H τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ στην Ελλάδα. Το μηχανάκι είναι αρκετά στιβαρό, πάντα στα όρια του light shore jigging -heavy spinning. Η χωρητικότητα του σε πετονιά είναι 0,37 mm 150 m, οπότε αν υποθέσουμε ότι θα βάλουμε ένα νήμα 0,23 μμ θα χωρέσει εμπειρικά γύρω στα 250-270 μέτρα.

v


Ο λόγος που δεν αναφέρουν πόσο νήμα χώρα είναι ότι το μοντέλο σαν ευρωπαϊκό δεν αναφέρει την κλίμακα τον PE που αναφέρουν οι ιαπωνικοί μηχανισμοί ψαρέματος και πόσα μέτρα νήμα βάζουν ακριβώς π.χ pe 1 -250 μέτρα.




Bίντεο:













 Αντιπρόσωπος: http://www.kasambalis.bros.gr/166B7960.el.aspx




Okuma Cedros 55




Ίσως ο πιο γνωστός μηχανισμός στην ελλάδα, στην τιμή των 100 -110 ευρώ.

Η okuma δημιούργησε ένα πανέμορφο μηχανισμό, για σκληρή χρήση. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα από τα  καλύτερα για τα χρήματα του.

O μηχανισμός είναι πολύ γρήγορος, 6,2/1 κάτι που βοηθά στην ανάκτηση των πλάνων (πάντα  στον κατάλληλο τόπο, θα αναρτηθεί ολόκληρο θέμα για την σχέση περιστροφής των μηχανισμών του shore). Ο 55άρης έχει βάρος 479 γρ, μάζεμα ανά περιστροφή μανιβέλας  1 μέτρο και 4 cm, 11 κιλά φρένα και χωρητικότητα πετονιάς 0,35 μ 260 μέτρα. Στην πραγματικότητα θα χωρέσει νήμα 0.23 mm ή PE 2 -2,5 στα ιαπωνικά πρότυπα, γύρω στα 250 μέτρα, πάνω κάτω χονδρικά, ανάλογα την εταιρία νήματος και το πάχος αυτού, μιας και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις εταιρίες.





Ο μηχανισμός για το βάρος του, ζυγίζει σχεδόν με τα περισσότερα καλάμια  shore της αγοράς, καθώς είναι και  ξεκούραστος στο πολύωρο χτύπημα των πλάνων. Το χερούλι του είναι αρκετά στιβαρό, και το ergal αλουμινένιο μπλε knob στην άκρη του είναι πραγματικό κόσμημα, και αρκετά βολικό, εκτός των βρεγμένων χεριών, όπου γλιστρά. Το σώμα του είναι μια μίξη αλουμινίου με ατσάλι, όπου του δίνει στιβαρότητα και αντοχή. Η μπομπίνα είναι αλουμινένια.  Το στρώσιμο του νήματος είναι άψογο και καλό θα είναι αν  ρίχνουμε μια ματιά στο ρουλεμάν του line roller. Ο μηχανισμός μετά από 2-3 χρόνια σκληρής χρίσης δεν έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα, παρά ελάχιστους τζόγους στο χερούλι, κάτι το οποίο όμως διορθώνεται με αλλαγή του, μιας και η εταιρία έχει πλήρες stock ανταλλακτικών, καλές τιμές και άριστη εξυπηρέτηση service.




Bίντεο:



 Αντιπρόσωπος: http://www.skalisoutdoor.com/





Daiwa  Phantom  J 4500




Η Daiwa παρουσιάζει ένα φθηνό μηχανισμό, με αρκετά προτερήματα για χρήση shore jigging. η χώρα κατασκευής του είναι η Ταϊλάνδη και δεν εισάγεται στην Ελλάδα, αν δεν απατάμε. Ο μηχανισμός διατίθεται με μία  μπομπίνα. Το μοντέλο 4500 ζυγίζει 460 γρ, και έχει σχέση περιστροφής 4,9/1 με μάζεμα ανά μανιβελιά 93 cm.
Η δύναμη των φρενών του, φτάνει τα  9 κιλά. Το μεγάλου ατού αυτού του μηχανισμού είναι ότι χωρά πάρα πολύ νήμα για το μέγεθος, του και το βάρος του. Pe 3 (από 0, 26 mm εως 0,31 mm) 400 μέτρα. 
Διαθέτει μεταλλικό σώμα , αλουμινένια μπομπίνα, πολύ στιβαρό μπράτσο χερουλιού  και το μόνο που δεν είναι βολικό, είναι το τεράστιο πλαστικό χερούλι, όπου είναι κάλο να αντικατασταθεί με ένα knob.







Bίντεο:





Penn Battle



Ένας μηχανισμός, που έχουν επιλέξει αρκετά άτομα που ασχολούνται με το shore jigging και θέλουν κάτι φθηνό και αξιόπιστο, πάντα για τα χρήματα που διαθέτουν.

Το battle 5000 διαθέτει 7 ανοξείδωτα ρουλεμάν, 9 κιλά φρένα, σχέσης περιστροφής 5,6/1 και ζυγίζει 560 γρ, κάτι το οποίο είναι αρκετά βαρύτερο από τα προηγούμενα που έχουμε παρουσιάσει. Γεμίζει με 230 μέτρα 0,35 mm πετονιά. Το σώμα του είναι από αλουμίνιο όπως και το μπράτσο του χερουλιού, ενώ η λαβή από πλαστικό είναι πολύ άνετη και εύχρηστη. Τις περισσότερες φορές (ανάλογα την αγορά) συνοδεύεται με 2η ανταλλακτική αλουμινένια μπομπίνα.

Κατά γενική ομολογία ο μηχανισμός δεν έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα, μετά από αρκετή χρήση. Πολλοί όμως παραπονιούνται για την ποιότητα των γραναζιών στα φθηνά μοντέλα.......





Bίντεο:




  Shimano Aceration  SW 8000 HG




Ένας JDM μηχανισμός (για την ιαπωνική αγορά), ο οποίος και αυτός με την σειρά του είναι value for money.

Διαθέτει την ποιότητα κατασκευής της shimano, κατασκευασμένος στην Μαλαισία.

Παρουσιάζουμε το 8000 μοντέλο, ένα μοντέλο μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα που παρουσιάστηκαν πριν, για τον εξής λόγο.
Το 6000 μοντέλο που είναι και το πιο σύνηθες μοντέλο για τα νερά της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, μιας και δεν βρίσκεις βαθιά νερά παντού είναι βαρύτερο από το 8000.
το βάρος είναι μηδαμινό (15 γρ), αλλά επιλέγουμε το 8000, λόγω μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Ο λόγος που το 8000 μοντέλο είναι ελαφρύτερο είναι ότι και το 6000 και το 8000 έχουν το ίδιο σώμα με άλλη μπομπίνα.
Έτσι η μπομπίνα του 8000, είναι βαθύτερη άρα έχει και λιγότερο μέταλλο, οπότε είναι και ελαφρύτερη για μόλις 15 γρ.



Το 8000 χωρά PE 3 - 410 μέτρα, ζυγίζει 565 γρ, διαθέτει 12 κιλά φρένα στο maximum της δύναμης τους, καθώς τυλίγει σε μια περιστροφή της μανιβέλας 109 cm. Είναι από τα γρήγορα της κατηγορίας του  με  5,8/1 σχέση περιστροφής.
Η τιμή του κυμαίνεται από ξένα site, μιας και δεν εισάγεται στην Ελλάδα, από 120 έως 140 ευρώ. 





Bίντεο:






  Penn atlantis 5000 & 7000



Ένας από τους πιο γνωστούς μηχανισμούς στην Ελλάδα, για shore jigging.
Η απουσία ανεπίστροφης, η σχετικά καλή τιμή για τα περασμένα έτη, καθώς και η χωρητικότητα του τον καθιέρωσαν.

Η penn τον κατασκευάζει στην Κίνα, και στην Αμερικάνικη αγορά πλασάρετε ως Conquer.
Γίνεται αναφορά και στο 5000 μοντέλο αλλά και στο 7000 ανάλογα την χωρητικότητα που αναζητά ο εκάστοτε ψαράς.
Ο atlantis διαθέτει το σύστημα Ht-100 για την αδιαβροχοποίηση των φρένων.
Περιλαμβάνει 10+1 ανοξείδωτα ρουλεμάν, μεταλική μπομπίνα με λαστιχένια ροδέλα για να   μην γλιστρά το νήμα, όταν το προτοπεράσουμε και αυτό που των καθιέρωσε είναι το ανοιγόμενο πίσω μέρος του για εύκολο service.




O 5000 διαθέτει 10 κιλά φρένα, έχει 4,8 περιστροφή και χωρά 200 μέτρα 0,35 mm πετονιά και ζυγίζει 409 gr. Αντίστοιχα ο 7000 διαθέτει  14 κιλά φρένα και χωρά  270  μέτρα 0,40 mm πετονιά και ζυγίζει 504 γρ.





Έχοντας και τα 2 μηχανάκια δουλέψει στο shore jigging, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι παρουσίασαν προβλήματα, σε εμάς.

Υπάρχουν όμως αρκετές αναφορές πολλών συνάδελφων ψαράδων που παραπονιούνται, για την φθηνή επιλογή μετάλλων πλέον της penn στο συγκεκριμένο μοντέλο, και στα γρανάζια του ιδιαίτερα.

Η τιμή του στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 150 ευρώ που έχουμε θέσει ως ανώτατο όριο, αλλά είναι μέσα στο πλαίσιο  των 150 ευρώ, εάν αγορασθεί από εξωτερικό. Εμείς οφείλουμε να τα αναφέρουμε όλα σε αυτήν την ενότητα.





 Bίντεο:


Αντιπρόσωπος: http://www.vrachnos.gr/





Daiwa Exceler Oceano 4500




Άλλος ένας μηχανισμός ιδανικός για shore jigging από την daiwa. Αποτελεί την πιο heavy έκδοση των exceler, καθώς βγαίνει σε μέγεθος 4500.

Διαθέτει 3+1 ανοξείδωτα ρουλεμάν, μικρορυθμίσεις στα φρένα, αλουμινένια μπομπίνα καθώς και σώμα από  κράμα αλουμινίου, σύστημα cast lock στο bail arm για να μην κλίνει κατά την βολή.
ανήκει και αυτός στην ΄΄αργη΄΄κατηγορία με 4,8 /1 περιστροφή, 470 γρ βάρος και 9 κιλά φρένα συνφωνα με την Daiwa.
Διαθέτει μονοκόμματη  μανιβέλα  αλουμινίου, καθώς και πλαστικό χερούλι, που καλό θα ήταν να αλλαχθεί με μεταλλικό knob.



Με κόστος 150 ευρό από την Ελλάδα, αποτελεί μια καλή επιλογή.
Τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς μετά από μακροχρόνια χρήση, είναι η τζόγοι που παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία του μηχανισμού, όπως χερούλια κλπ.
Είναι όμως φυσικό επακόλουθο,  για τα χρήματα που των αγοράζουμε.

 Bίντεο:


Αντιπρόσωπος: http://www.skalisoutdoor.com/





Shimano 14 Spheros  SW 6000PG



Η Shimano για το 2014 ανανέωσε το spheros. Στην Αμερική πολλοί ΄΄βαρκάτοι΄΄ πίνουν νερό στο όνομα του, στο παλιό μοντέλο ως ''value for money'' μηχανισμός.

Εδώ γίνεται παρουσίαση στο 6000 μοντέλο μιας και το 8000, υπερβαίνει σε μέγεθος και βάρος τα συνηθισμένα standar που θέτουμε, για έναν μηχανισμό shore jigging, σε κανονικά μεγέθη ψαριών(δεν μιλάμε για τέρατα).
Ο νέος spheros 6000 ζυγίζει 505 γρ και η γρήγορη έκδοση του HG έχει περιστροφή 5,7/1 ανά περιστροφή μανιβέλας.
Διαθέτει max 10 κιλά φρένα και τυλίγει 103 cm ανά περιστροφή μανιβέλας. Η χωρητικότητα του είναι άψογη για το μέγεθος του, μιας και χωρά PE 3 νήμα 300 μέτρα.



Η λειτουργιά X Ship του δίνει την ομαλή αίσθηση περιστροφής και ο μηχανισμός είναι αδιάβροχος σε φρένα και κομβικά σημεία.





Διαθέτει αλουμινένιο σώμα και δεν διαθέτει ανεπίστροφη κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αντοχή του.
Η μανιβέλα είναι αρκετά σταθερή παρότι έχει έναν σπαστό σύνδεσμο για να διπλώνει κατά την μεταφορά (προτιμότερο θα ήταν να είναι μονοκόμματη) και επίσης διαθέτει ένα πολύ βολικό λαστιχένιο knob, όπου δεν γλιστρά κατά την επαφή με το χέρι.

Προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί μιας και το μοντέλο είναι εντελώς νεοεισερχόμενο.
Η τιμη του  για αυτά που προσφέρει είναι εκπληκτική, μιας και 
δεν φτάνει ούτε καν το όριο των 150 ευρώ, μαζί μετά έξοδα αποστολής από ξένα e - shops, μιας και το μοντέλο δεν εισάγεται ακόμα στην Ελλάδα.

Αν λοιπόν ο Okuma cedros 55 συγκεντρώνει τα καλύτερα  σχόλιά για τα 100-110 ευρώ αγοράς του, ο spheros σαρώνει....στα 120-135 ευρώ......!!!




Βίντεο:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου